"Avensia bygger lösningar med robust arkitektur - redo för framtidens idéer"

LYKO

Lyko och Avensia - mycket mer än ett tekniksamarbete

Lyko är en av Sveriges mest framgångsrika e-handlare inom skönhet och hudvård. Sedan Lyko blev det första företaget som började använda Avensias ramverk Storefront Nitro har sajten framförallt blivit snabbare och ännu mer kundfokuserad, och den utvecklas ständigt i ett nära samarbete med Avensia, för att leva upp till kundernas växande förväntningar. Under årens lopp har medarbetarna på Lyko och Avensia utvecklat ett nära och öppet samarbete, som gagnar båda företagen. Med en samarbetskultur där det är högt i tak och där man vågar utmana varandra finns de bästa förutsättningarna för innovativa och genomförbara idéer. 2019 lyckades företaget spränga miljardgränsen och e-handeln stod för 74 procent av omsättningen.

Kundfokus, innovation och långsiktighet

Samarbetet mellan Lyko och Avensia har från första början handlat om det som båda företagen värderar högst – kunderna. Att sätta kunden i centrum har varit viktigt ända sedan Lyko startade den första frisörsalongen i Vansbro. När Avensia presenterade idén som senare skulle bli Storefront Nitro-plattformen, som grundar sig i kundernas ökade krav på prestanda och stabilitet, såg Lyko potentialen. Den innovativa arkitekturen ger snabbare responstid och en mobilsajt som fungerar väl även när nätverket är svajigt, till exempel i kollektivtrafiken, och detta var något som stora delar av Lykos målgrupp efterfrågade. I samarbete med Lyko förverkligades idén, och Storefront Nitro används idag av flera andra av Avensias kunder.   

De senaste åren har Lyko haft en starkare tillväxt än de flesta kollegorna i branschen och sajten presterar helt enligt förväntningarna. Resultaten för 2019 visade en tillväxt i e-handeln med 41% och under Black Week sålde Lyko 3 produkter i sekunden under säljtopparna.   

- Vi valde Avensia från början för att de hade en plattform som vi trodde på framåt. Det viktigaste är inte vad som händer i år, utan om fem år. Den som bara väljer lösning utifrån funktionalitet riskerar att få problem med att skala upp. Lika viktigt är det att titta på hur robust lösningen är när man växer, säger Rickard Lyko, vd på Lyko.

Lykos e-handelsteam på Avensia 

Relationen mellan kund och leverantör har utvecklats till ett nära partnerskap och idag fungerar teamet på Avensia som en förlängning av Lykos egen organisation. De har schemalagda möten en gång i veckan och arbetar på många sätt lika nära som om de hade varit kollegor. 

- Vi pratar med varandra varje dag och använder Slack för att få till en riktigt tät och snabb kommunikation. Det är allt från tekniska frågor till att prata igenom detaljer kring en funktionalitet innan vi inleder utvecklingsarbetet, säger Rickard Lyko. 

Arbetar agilt

Lyko har en tydlig vision om vart de är på väg, och vet att nyckeln till en bra position i framtiden är en öppenhet för förändring, snabba beslut och ett agilt utforskande. I det ryms en stor ödmjukhet och en öppenhet att lyssna in sina leverantörers erfarenheter och kompetens.

- Vi som arbetar i Lyko-teamet på Avensia känner oss nästan som kollegor till teamet på Lyko. Vår kompetens värderas högt, vi känner oss utmanade att finna de rätta lösningarna och upplever att vi bidrar till framgångarna, säger Tobias Ekholm, projektledare på Avensia. 

Utmanar varandra

- För mig innebär ett innovativt förhållningssätt att alla som är med i arbetet vågar ifrågasätta allt. Visst, vi vet vad som har tagit oss hit, men inte vad som kommer att ta oss till nästa plats. Här är Avensia viktiga för oss. Det är när man vågar vara ärlig och utmana varandra i tanken som arbetet tillsammans blir effektivt och resultaten som bäst, säger Rickard.  

Långsiktig, ständigt pågående utveckling

Med sina 12 års erfarenhet från e-handel upplever Rickard att ett vanligt misstag bland aktörer i branschen är att de ser bygget av sajten som ett avgränsat projekt som genomförs och sedan avslutas. Det leder till att man efter en längre period av underinvestering hamnar i ett läge där man behöver göra omfattande uppgraderingar. 

- Jag tänker att den vanligaste anledningen till att inte göra de löpande investeringarna är att det är svårt att se vad de olika små uppdateringarna kommer att generera. Men då tänker man fel. Det handlar inte om att jaga kortsiktiga mätmål, utan om att tro att man är på rätt väg och arbeta uthålligt i den riktningen, säger Rickard. 

Nyfiken och snabb affärsutveckling

De senaste åren har affärsutveckling skiftat från att vara en intern process till att handla mycket mer om omvärldsbevakning. Förr presenterade företagen nyheter för kunderna, idag spanar företagen på konsumenterna och justerar sitt erbjudande utifrån vad de gör och tänker. 

- Anledningen till att mindre företag kan konkurrera, och vinna över, de stora bolagen är att de stora bolagen inte håller koll på kunderna och inte är snabba nog. Hos oss håller alla på att leta nya lösningar, upplägg och funktioner. Det ifrågasätts och testas. Kolla på det här, varför har inte vi det? utbrister vi nyfiket när vi ser något nytt, säger Rickard. 

Experter som kan se runt hörn

Enligt honom är en av de farligaste sakerna som kan hända att man förlorar förmågan att fatta beslut överhuvudtaget, och det kan hända utan att man ens inser det. I den digitala handelsbranschen går det inte att vänta med beslut tills alla data finns på bordet. Gör man det blir man ifrånsprungen.

- Vi behöver vänja oss vid att fatta beslut innan allt är glasklart och att omge oss med experter som kan se runt hörnet och som kan ge oss goda råd. Ju bättre våra partners känner vår verksamhet desto bättre råd kan de ge, fortsätter Rickard.

- För oss känns det meningsfullt att skapa tekniska lösningar och vässa funktionaliteter  som möjliggör Lykos idéer och vision, säger Anders Ekdahl, CTO på Avensia. 

Social plattform och e-handelsplats

För att öka engagemanget och uppmuntra kunderna att besöka sajten oftare och spendera mer tid där har Lyko och Avensia arbetat med att utöka sajten med en social plattform för skönhet, hud- och hårvård. Här kan man hämta inspiration, dela erfarenheter och bilder på när man använder produkterna, diskutera och kommentera. Lykos kundmedlemmar, salonger, frisörer och många varumärken har sina egna profiler och i det sociala flödet kan alla kommentera, sätta betyg på produkter och få svar på sina frågor om hud- och hårvård.  

Den sociala plattformen fungerar som en brygga mellan sajten, Lykos salonger och fysiska butiker. Redan idag är bokningssystemet integrerat med e-handeln, kunden går till samma ställe för att boka behandling eller handla produkter, och kopplingen utvecklas ytterligare för att stärka kundupplevelsen.

- Avensia vet att vi tänker större, säger Richard Lyko. De bygger lösningar som tar höjd för framtidens idéer, med en robust arkitektur som håller i längden. De lyfter blicken från jobbet som ska göras och ställer sig i användarens skor för att säkra kundupplevelsen oavsett hur kunden är i kontakt med oss.